(English text below the images)

Studio Omstand is een projectbureau in Arnhem dat de relatie tussen hedendaagse beeldende kunst & het publieke domein onderzoekt. Dit initiatief runt een Artist in Residence programma in een verborgen atoombunker van de NAVO uit de Koude Oorlog. Beeldend kunstenaar Heidi Linck is sinds 2014 verbonden aan Studio Omstand als curator van de Geheime Bunker.

Historie
In de jaren vijftig van de vorige eeuw, ten tijde van de Koude Oorlog, heeft de NAVO een geheim netwerk van pijpleidingen onder de grond aangelegd. Dit netwerk van leidingen liep van Rotterdam naar het toenmalige West-Duitsland en diende om strategische plekken zoals militaire luchthavens en kazernes van brandstof (kerosine, benzine, diesel) te voorzien. De pijpleiding die van Klaphek (bij Vianen) naar Markelo loopt, vormt het tracé P19. Op dit tracé, in de bossen nabij Arnhem, ligt object ‘5VEP’: een zogenoemd opjaag- of boosterstation. Dit opjaagstation is gehuisvest in een bunker die is omgeven door een zandwal en bos. Hierdoor is de bunker ter plekke vanaf geen enkel punt zichtbaar. Oorspronkelijk was ook het dak van de bunker zelfs bedekt met aarde, zodat ie ook van bovenaf niet te zien zou zijn. Sinds de ontmanteling van het boosterstation aan het einde van de Koude Oorlog is de bunker een abstract, betonnen object.

Artist- in- residence
De Geheime Bunker is een bijzondere residency: de locatie is geheim en onzichtbaar vanaf de openbare wegen. Er komt geen publiek en het gebouw is donker, koud en stil. Er is ter plaatse geen electriciteit, noch verwarming of stromend water. En nee, er is ook geen wifi. Er staat een caravan waarin overnacht kan worden en waar op gas kan worden gekookt. Door regenwater op te vangen kan er worden gewassen. De bunker is omgeven door een zandwal met prachtige bomen waarin verschillende vogelsoorten, vlinders en vleermuizen huizen. De plek is dan ook bij uitstek geschikt voor kunstenaars die open staan voor de ervaring van werken in echte stilte en afzondering en die willen ondervinden wat het leven in de natuur en onder primitieve omstandigheden doet met zichzelf, hun werk en werkproces. Een vooraf beoogd resultaat is dan ook nooit het uitgangspunt voor een werkperiode in de geheime bunker: wij vragen kunstenaars open en nieuwsgierig te komen werken, waarbij de ervaring en het experiment voor op staan. In de periode 2012-2017 hebben o.a. Oscar Lourens, Kees van Leeuwen, Hans Walraven, Willeke van Ravenhorst en Ad de Jong gebruik gemaakt van deze werkplek.

Museum 5VEP
Na afronding van de werkperiode wordt de kunstenaar uitgenodigd om een tentoonstelling te maken van zijn/haar werk in Museum 5VEP. Dit ‘museum’ is een kleine, maar monumentale ruimte in de stad Arnhem waar beeldend kunstenaar Heidi Linck in 2015 het concept voor ontwikkelde en sindsdien maandelijks een solo presentatie programmeert voor Studio Omstand. De ruimte is in tegenstelling tot de bunker licht en open. De kunstenaars tonen het werk dat tijdens of naar aanleiding van hun werkperiode in de bunker is ontstaan.

bunkerweb

buiten2web

buiten1web

IMG_5355.jpg

Museum 5VEP met werk van Ronald de Ceuster

 

Studio Omstand is an artist-based project office in Arnhem, exploring the relationship between contemporary art and the public domain. This initiative runs an AIR program at the Secret Bunker, an expired NATO nuclear bunker of the Cold War, codenamed 5VEP.

5VictorEchoPapa
In the fifties of the 20th century, during the Cold War, NATO built a secret underground network of pipelines. These pipelines, running from Rotterdam to West Germany, served to provide strategic places such as airports and military barracks of fuel (kerosene, petrol, diesel). The pipeline of Klaphek (in Vianen) runs to Markelo, the route is codenamed P19. On this route is object 5VEP: a so-called booster station. This  booster station is housed in a bunker surrounded by a sand dike and forest. As a result, the bunker is invisible from the outer world. Originally, also the roof of the bunker was covered with earth and trees, so that it would be invisible even from above.

Residency
The Secret Bunker is a special residency: the location is secret and hidden from public roads, there is no audience and the building is dark, cold and silent. There is no electricity, no tap water and no wifi. Due to these circumstances, this residency has proven to be an instrument by which the artist can challenge his own working process: once on site, premeditated plans are at least revised, and sometimes even completely reformulated, following the experience gained through working
and staying in the bunker.